Het dilemma van drone inspecties

drone inspectie

Je ziet en hoort ze steeds meer: de kleine vliegende apparaten die een zoemend geluid maken boven je hoofd. Drones worden steeds vaker ingezet voor goede doeleinden, zoals drone inspecties voor veiligheid. Toch zit er ook een keerzijde aan dit verhaal: de drone registreert alles en iedereen om zich heen. Hier kunnen verschillende discussies over ontstaan.

drone inspectie

Privacy

De eerste discussie die ontstaat is natuurlijk die over privacy. Mensen worden makkelijk en misschien wel tegen hun zin bekeken en geregistreerd, wat natuurlijk tegen onze privacy wet is. Het belang van veiligheid van privacy moeten dus per situatie afgewogen worden. Natuurlijk is het daarom belangrijk dat mensen in het geïnspecteerde gebied op de hoogte zijn en toestemming geven voor de drone inspectie. 

Overlast

Daarnaast kan de drone natuurlijk ook overlast geven. Het zoemende geluid is natuurlijk hetgeen waar de meeste mensen meteen aan denken bij overlast van een drone. Daarnaast hebben de afstandsbedieningen van drones maar een beperkt bereik. Het kan dus zomaar eens kunnen dat de drone net wat te ver gestuurd wordt en dat deze tijdens de drone inspectie naar de grond kan storten. Dit kan vanzelfsprekend voor overlast en schade zorgen. Daarom moet er voor de inspectie goed gekeken worden welk gebied de drone kan inspecteren. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.